Vischmarkt

De Vismarkt is de straat waaraan Logement Petit Beijers is gelegen aan de Oudegracht. De Oudegracht, de bekendste gracht van Utrecht, stamt uit het jaar 1000 toen het nog onderdeel was van de omgrachting van de burcht Trecht. De Vismarkt was, zoals de naam al zegt, de plek waar heel vroeger rond 1200 vis werd verhandeld. Een handige plek want de te verhandelen vis werd vers gehouden door ze gebundeld in de gracht te hangen.

De Vismarkt is de oudste markt van Utrecht. Rond 1550 zijn de twee bruggen die uitkwamen bij de markt samengevoegd, waardoor er een groter plein ontstond. Naast de wekelijkse Vismarkt stond hier vroeger ook de Zoutmarkt. Door de jaren heen veranderde het straatbeeld amper. Wel kwam er uiteindelijk een overkapping om handelaren droog te houden. Inmiddels is er geen vis meer te vinden op de Vismarkt, maar treft u er vandaag de dag leuke winkels, cafés en gezellige terrasjes waar het heerlijk vertoeven is.

Paleis Lofen

Logement Petit Beijers is verspreid over twee grachtenpanden. De Vismarkt 16 en 18 zijn gescheiden door een smalle steeg, welke te herkennen is aan het hek met een prachtige gouden kroon en de tekst Paleis Lofen. Het Domplein, gelegen aan de achterzijde van Petit Beijers is de plek waar vroeger, rond 1040, Paleis Lofen stond.

Het werd in opdracht van keizer Hendrik III gebouwd en het is een plek met historische waarde. In 1122 verleende Keizer V daar namelijk Utrecht de officiële stadsrechten. Via de steeg was er toegang tot de kelders gelegen onder de panden op het Domplein en dus het paleis. Een grote brand in 1253 verwoestte het paleis. Het enige wat is overgebleven zijn de pilaren van het paleis, die je in de kelders van omliggende gebouwen vindt en dit prachtige hek tussen de Vismarkt 16 en 18.